poniedziałek, 28 września 2015

Śledzie w sosie pomidorowo-grzybowym ( wersja jesienna)

Wreszcie spadły deszcze. Jesień jest pogodna. Wielkiego wysypu grzybów, po tak upalnym lecie trudno się spodziewać, więc cieszę się z każdej ilości przyniesionej do domu. Kocham wycieczki do lasu. Jesienny las ma szczególny klimat. Pachnie grzybami i mieni się pięknymi kolorami.






Korzystając z okazji że w misce mam trochę świeżych, malutkich  podgrzybków,zrobię dziś śledzie w sosie grzybowo-pomidorowym. Jest to moja ulubiona przystawka? Nie koniecznie, lubię tą potrawę zjeść na śniadanie.

Przepis na śledzie w sosie grzybowo-pomidorowym.

  • dwie garści grzybów - mogą być duże, pokrojone
  • 0,5 kg śledzi - wymoczonych
  • jedna cebula
  • przecier pomidorowy
  • szczypta pieprzu - do smaku 
  • 1 łyżeczka oleju


Na patelni podgrzewam olej. Oleju musi być bardzo mało, żeby grzyby się zarumieniły- nie ugotowały. Na gorący olej wrzucam suche, starannie oczyszczone, nie myte grzyby. Potrząsając patelnią czekam aż odparuje woda, grzyby zaczną się lekko rumienić. Dokładam cebulę, potrząsając patelnią czekam aż grzyby i cebula złapią złoty kolor. Dodaję pieprz,  według uznania - ok 0,5 łyżeczki. Dodaję przecier pomidorowy. Jeżeli przecier jest  własnej roboty, średnio odparowany, łagodny to można dodać cały słoiczek przecieru i 2 łyżki wody. Sos podgrzewać ok 10 min ma średnim ogniu, aż lekko zgęstnieje. Mieszać, żeby się nie przypalił. Odstawić do wystygnięcia.


Ostudzony sos połączyć z pokrojonymi w dzwonki śledziami. Przykryć i odstawić do lodówki na kilka godzin.



To jest przepis na sos z przecieru własnej roboty, jeżeli korzystacie z kupionego koncentratu pomidorowego to używajcie go w ilości  1-2 łyżeczki  i do tego 4 łyżki wody.

Można też użyć do zrobienia sosu świeżych pomidorów. 

Trzeba w tym celu z 2 dorodnych pomidorów wyciąć zieloną piętkę. W garnku pomidory lekko zgnieść palcami, żeby sok wyleciał. Podgrzać pomidory w garnku pod przykryciem,aż skórka odejdzie. Zdjąć widelcem skórkę. Dodać suszoną śliwkę, 0,5 łyżeczki miodu, szczyptę soli. Gotować pomidory bez przykrycia ok 10 - 15  min., aż odparuje część wody. Ugorowane pomidory zmiksować blenderem. Pestki można usunąć przecierając ugotowane pomidory przez sito, albo zostawić z pestkami.  Jak kto lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz