Hyzop lekarski ( Hyssop, Hysoppus officinalis)
Trzy lata temu wiosną wysiałam do doniczek nie znane mi dotąd zioło. Nasiona szybko wykiełkowały, nie miałam pojęcie jak to będzie wyglądało. Siewki przepikowałam w półcienistyme miejsce pod hibiskusem. Ziemia tam jest próchnicza i stale lekko wilgotna. Już w połowie lata miałam ładne krzewinki kwitnąco na chabrowo. Hyzop zaskoczył mnie swoją urodą, zapachem i smakiem. Ilekroć przechodzę koło niego, zawsze go potrącam, wącham i zachwycam się aromatem.
W tym roku jest to już dorodna roślina, osiągnęła wysokość 90 cm.
Żeby utrzymać jej zwarty, ładny pokrój musiałam zrobić podporę dla pokładających się gałęzi, które pod ciężarem kwiatów wylegają.
Hyzop lekarski nie wymaga specjalnych zabiegów przy uprawie, jest odporny na choroby, nie atakują go żadne szkodniki, ma piękny balsamiczny zapach, kwitnie obficie. Hyzop jest rośliną zimozieloną, świeże ziele zawsze mam pod ręką. Od wiosny skubię nowe przyrosty i zużywam na bieżąco w kuchni. W połowie lipca roślinę mocno przycinałam, to sprzyja rozkrzewieniu i utrzymaniu ładnego, zwartego pokroju. W tym roku jeszcze nie cięłam , krzak jest dorodny, cały czas obsypany kwiatami nad którymi roją się trzmiele i motyle,
Ścięte gałązki suszę w zacienionym, przewiewnym miejscu. Świeże gałązki hyzopu dodaję do oliwy (służy mi w kuchni jako przyprawa). Świeży i suszony hyzop dodaję do przyprawiania pizzy, placków ziemniaczanych, ryb, zup jarzynowych, sałatek i do marynat mięsnych.ziele hyzopu pomocne jest w usuwaniu wzdęć, nadmiernej fermentacji jelitowej, nieżytów żołądka i jelit.
Hyzop pochodzi z Europu Południowej i Południowo-Wschodniej. Ziele hyzopu jest ziołem pomocnym w leczeniu astmy, krztuśca i chronicznego nieżytu oskrzeli.W jego skład wchodzą; olejek eteryczny (1-1,5%), flawonoidy (diosmina 6-9%), fenolokwasy (cynamonowy, rozmarynowy, kawowy), garbniki, barwnik – hyzopinę, laktony diterpenowe, trójterpeny. Olejek eteryczny hyzopu jest bogaty w pinokamfen (ok. 50%) i pinen. Olejek hyzopowy zawarty w roślinie ma działanie wykrztuśnie, rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe i żółciotwórcze oraz żółciopędne.
Napar z hyzopu
łyżkę świeżego lub suszonego hyzopu, łyżkę tymianku , szczyptę kwiatu lawendy, łyżkę czarnej herbaty, zalewam gorącą wodą , dodaję plaster cytryny, łyżkę miodu pszczelego, albo miodu z kwiatu mniszka , może być sok malinowy albo sok z pigwy, zostawiam pod przykryciem na ok 15 min.
Wyciąg z hyzopu
200g posiekanego świeżego ziela zalewam 40% alkoholem w ilości 3/4 szklanki, odstawiam co najmniej na tydzień .Raz dziennie wstrząsam.Tak sporządzony wyciąg zlewam do ciemnej butelki. Używam w razie przeziębienia, przy kaszlu, chrypce, zapaleniu krtani lub oskrzeli, po rozcieńczeniu, po pół łyżeczki w szklance wody, 2-3 razy dziennie.
Mieszankaz hyzopem na nadmierne pocenie się nóg
ziele hyzopu lekarskiego, ziele skrzypu, ziele krwawnika, korę dębu należy zmieszać w równych częściach. Przygotować odwar i moczyć nogi w odwarze przy nadmiernej potliwości nóg.
Trzy lata temu wiosną wysiałam do doniczek nie znane mi dotąd zioło. Nasiona szybko wykiełkowały, nie miałam pojęcie jak to będzie wyglądało. Siewki przepikowałam w półcienistyme miejsce pod hibiskusem. Ziemia tam jest próchnicza i stale lekko wilgotna. Już w połowie lata miałam ładne krzewinki kwitnąco na chabrowo. Hyzop zaskoczył mnie swoją urodą, zapachem i smakiem. Ilekroć przechodzę koło niego, zawsze go potrącam, wącham i zachwycam się aromatem.
W tym roku jest to już dorodna roślina, osiągnęła wysokość 90 cm.
Żeby utrzymać jej zwarty, ładny pokrój musiałam zrobić podporę dla pokładających się gałęzi, które pod ciężarem kwiatów wylegają.
Ścięte gałązki suszę w zacienionym, przewiewnym miejscu. Świeże gałązki hyzopu dodaję do oliwy (służy mi w kuchni jako przyprawa). Świeży i suszony hyzop dodaję do przyprawiania pizzy, placków ziemniaczanych, ryb, zup jarzynowych, sałatek i do marynat mięsnych.ziele hyzopu pomocne jest w usuwaniu wzdęć, nadmiernej fermentacji jelitowej, nieżytów żołądka i jelit.
Hyzop pochodzi z Europu Południowej i Południowo-Wschodniej. Ziele hyzopu jest ziołem pomocnym w leczeniu astmy, krztuśca i chronicznego nieżytu oskrzeli.W jego skład wchodzą; olejek eteryczny (1-1,5%), flawonoidy (diosmina 6-9%), fenolokwasy (cynamonowy, rozmarynowy, kawowy), garbniki, barwnik – hyzopinę, laktony diterpenowe, trójterpeny. Olejek eteryczny hyzopu jest bogaty w pinokamfen (ok. 50%) i pinen. Olejek hyzopowy zawarty w roślinie ma działanie wykrztuśnie, rozgrzewające, bakteriobójcze, przeciwbólowe i żółciotwórcze oraz żółciopędne.
Napar z hyzopu
łyżkę świeżego lub suszonego hyzopu, łyżkę tymianku , szczyptę kwiatu lawendy, łyżkę czarnej herbaty, zalewam gorącą wodą , dodaję plaster cytryny, łyżkę miodu pszczelego, albo miodu z kwiatu mniszka , może być sok malinowy albo sok z pigwy, zostawiam pod przykryciem na ok 15 min.
Wyciąg z hyzopu
200g posiekanego świeżego ziela zalewam 40% alkoholem w ilości 3/4 szklanki, odstawiam co najmniej na tydzień .Raz dziennie wstrząsam.Tak sporządzony wyciąg zlewam do ciemnej butelki. Używam w razie przeziębienia, przy kaszlu, chrypce, zapaleniu krtani lub oskrzeli, po rozcieńczeniu, po pół łyżeczki w szklance wody, 2-3 razy dziennie.
Mieszankaz hyzopem na nadmierne pocenie się nóg
ziele hyzopu lekarskiego, ziele skrzypu, ziele krwawnika, korę dębu należy zmieszać w równych częściach. Przygotować odwar i moczyć nogi w odwarze przy nadmiernej potliwości nóg.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz