sobota, 22 listopada 2014

Czarnuszka

Czarnuszka, Nigella , niepozorna, delikatna, zdobi ogród przez całe lato błękitnymi kwiatami. Delikatne płatki i koperkowe listki ładnie się prezentują  na rabatach.  Wysiewam ją jako roślinę okrywową. Nie jest rośliną wymagającą. Wysiewam ją na stanowiska dobrze nasłonecznione, wilgotne przepuszczalne. Czarnuszka jest odporna choroby i szkodniki.

http://magia-ogrodu.blogspot.de/2014/11/czarnuszka.html




Od połowy lata zaczynam zbierać dojrzałe nasienniki. Po wysuszeniu wysypują się z nich czarne trójgraniaste nasiona, wykorzystuję je w kuchni i kosmetykach. Nasiona czarnuszki, mają smak czarnej kawy i muszkatołowy zapach. Nosi miano pieprzu ubogich. Właściwości czarnuszki znane są od dawna, wzmacnia  odporność, zabezpiecza przed atakiem grypy, reguluje trawienie, ma działanie wiatropędne, moczopędne, stosuje się przy nieżycie oskrzeli, przy kamicy żółciowej i chorobach wątroby. Czarnuszka   polecana jest dla alergików, wspomaga leczenie łuszczycy, trądziku, dostarcza witaminę E i F. Właściwości antyalergiczne i witaminowe czarnuszki skłoniły mnie do zastosowania naparu z nasion tej cennej  rośliny do wyrobu naturalnego kremu.

Nasiona dodaję do pieczywa.


Z nasion czarnuszki robię  napar, 1 łyżeczkę czarnuszki zalewam kubeczkiem gorącej wody albo mleka, słodzę miodem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz