Szarłat wiechowaty- Amaranthus cruentus,
Roślina 1-2 letnia. Pięknie wygląda na rabatach. Lubi lekkie, wapienne, słoneczne stanowiska. Kwitnie od czerwca do przymrozków.
I zabrałyśmy się za uporządkowanie miejsca pod przyszły chodnik. Starą sochą próbowałyśmy usunąć zielsko. Na razie innych narzędzi nie było. Szarłat jest rośliną bardzo dekoracyjną .Cała roślina bardzo zdrowa i przydatna w kuchni. Z nasion można robić mąkę albo kaszkę amarantusową. Skiełkowane nasiona dodaje się do surówek, nasiona można też jeść prażone ( popping), można jeść jak popcorn albo dodać do missli czy jogurtu..Liście i nasiona szarłatu mają wyższą zawartość błonnika od pszenicy, nie zawiera glutenu. Mączka amarantusowa dodana do pieczywa ( nie więcej niż 10%) zwiększa jego wartości odżywcze i wydłuża świeżość. Amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu, w 100g nasion mieści się 15g żelaza, jest źródłem jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogatym źródłem witaminy A i E. Zalecany jest w schorzeniach, wieńcowych, cukrzycy, nadciśnieniu, chorobach wątroby, trzustki, chorobach zanikowych i zapalnych układu nerwowego, zapaleniu naczyniówki i siatkówki oka, reumatyźmie. Liście przyrządzam jak botwinkę, albo jak szpinak zakwaszając octem lub cytryną, młode listki dodaję do sałatek.
Napar ze szkarłatu: 1 łyżka zalana jednym kubeczkiem wody odstawiam na 30 minut. Stosuję do różnych płukanek i przemywania skóry i do przemywania oczu. Macerat z amarantusa dodaję do kremów i stosuję jako tonik do twarzy.
Roślina 1-2 letnia. Pięknie wygląda na rabatach. Lubi lekkie, wapienne, słoneczne stanowiska. Kwitnie od czerwca do przymrozków.
I zabrałyśmy się za uporządkowanie miejsca pod przyszły chodnik. Starą sochą próbowałyśmy usunąć zielsko. Na razie innych narzędzi nie było. Szarłat jest rośliną bardzo dekoracyjną .Cała roślina bardzo zdrowa i przydatna w kuchni. Z nasion można robić mąkę albo kaszkę amarantusową. Skiełkowane nasiona dodaje się do surówek, nasiona można też jeść prażone ( popping), można jeść jak popcorn albo dodać do missli czy jogurtu..Liście i nasiona szarłatu mają wyższą zawartość błonnika od pszenicy, nie zawiera glutenu. Mączka amarantusowa dodana do pieczywa ( nie więcej niż 10%) zwiększa jego wartości odżywcze i wydłuża świeżość. Amarantus jest źródłem wapnia, fosforu, magnezu, w 100g nasion mieści się 15g żelaza, jest źródłem jedno i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, jest bogatym źródłem witaminy A i E. Zalecany jest w schorzeniach, wieńcowych, cukrzycy, nadciśnieniu, chorobach wątroby, trzustki, chorobach zanikowych i zapalnych układu nerwowego, zapaleniu naczyniówki i siatkówki oka, reumatyźmie. Liście przyrządzam jak botwinkę, albo jak szpinak zakwaszając octem lub cytryną, młode listki dodaję do sałatek.
Napar ze szkarłatu: 1 łyżka zalana jednym kubeczkiem wody odstawiam na 30 minut. Stosuję do różnych płukanek i przemywania skóry i do przemywania oczu. Macerat z amarantusa dodaję do kremów i stosuję jako tonik do twarzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz