Kozieradka Trigonella foenum - greacum , greckie siano, koniczyna grecka. Po raz pierwszy zetknęłam się z tym zielem dawno temu. Przyjemny, jak dla mnie, zapach i smak odnajdywałam też w przyprawie gyros, jednak nigdy nie umiałam zidentyfikować od jakiej rośliny pochodzi. Dopiero jak zaczęłam robić wędliny dojrzewające, (wędliny domowe w ziołach) przeglądając internet w poszukiwaniu informacji o ziołach mających właściwości konserujące, zgłębiłam wiedzę na temat kozieradki. W sklepie zielarskim zaopatrzyłam się w mielone nasiona, przyniosłam do domu, otworzyłam opakowanie i wszystko stało się jasne. Przyprawa za którą tak przepadam to kozieradka. Kozieradka zagościła w mojej kuchni na stałe. Mielone nasiona dodaję do mięs, zupy, dressingów, zapiekanek, ryb, do przyprawiania serów i ostrych sosów.
Można ją łączyć z miodem i konfiturami. Świeże liście oraz kiełki z nasion (kiełki - uprawa w warunkach domowych) dodaję do sałatek. Nasiona kozieradki wykiełkowały po trzech dniach, czasem kiełkowanie trwa do dwóch tygodni, trzeba być cierpliwym. Do spożycia powinny być gotowe mniej więcej po 3 dniach, w zależności od warunków w jakich kiełkują. Można poczekać aż pokażą się zielone przylistki, ale wtedy kiełki robią się lekko gorzkawe. Lekko uprażone(tracą goryczkę).
Kozieradka jest rośliną jednoroczną. Dorasta do 60 cm, kwitnie od czerwca do lipca, żółte kwiaty wyrastają z kątów liści, owocem jest sierpowato wygięty strąk z dzióbkiem na końcu o długości 3 - 10 cm. W jednym strąku znajduje się 12 - 20 nasion. Dziko rośnie w Azji. W Polsce nasiona dojrzewają we wrześniu lub na początku października. Wymaga gleby żyznej, bogatej w wapń, stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru. Siać należy pod koniec kwietnia, nasiona siejemy na głębokość 1,5 cm, w rozstawie 30 cm, nasiona kiełkują po dwóch tygodniach. Kozieradka odporna jest na choroby i szkodniki.Strąki zrywa się jak dojrzeje dwie trzecie strąków, nasiona dojrzewają po zbiorze. Wysuszone i pokruszone ziele kozieradki idealnie pasuje do pikantnych dań warzywnych.
Żeby zapewnić sobie wcześniejszy zbiór masy zielonej wysiałam nasiona kozieradki pod koniec stycznia. Zaczęłam od kiełkowania, żeby mieć pewność co do zdolności kiełkowania nasion, różnie z tym bywa. Tym razem wykiełkowało 100% nasion.
Wyrośnięte kiełki umieściłam w odkwaszonym torfie, torf nasypałam do połowy pojemnika, już po trzech dniach urosły ładne roślinki, teraz dosypałam brakującą część torfu.
Za kilka dni będą gotowe do pikowania, trzeba poczekać na pierwsze liście właściwe. Pikowane będą do małych pojemników w zasadowe podłoże. Wiosną na pewno będą przesadzane jeszcze przynajmniej raz. Właściwości lecznicze i odżywcze kozieradki znane i stosowane są od wieków w medycynie azjatyckiej. Do celów leczniczych i kulinarnych stosuje się nasiona.
Spektrum działania jest tak obszerne że wystarczy tu przytoczyć tylko niektóre z nich żeby wiedzieć że, jest to zioło którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni między innymi; przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopoezę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne, obniżające poziom glukozy we krwi. Powinna być stosowana przy chorobach, reumatycznych, osłabieniu psychicznym i fizycznym, chorobach zwyrodnieniowych stawów, przy stłuczeniach, chorobach jelit i żołądka.
Nasiona kozieradki zawierają śluzy, saponiny sterydowe, witaminy PP, H, F, B1, karoten, mikroelementy:żelazo, fosfor, potas, wapń, kumaryny, olejek eteryczny, lecytynę i inne fosfolipidy.
Z nasion można robić napary, wyciągi wodno - alkoholowe, alkoholomiody. Często spożywana kozieradka powoduje, że zmienia się zapach skóry i potu, żeby złagodzić mocny zapach dobrze jest łączyć napary i wyciągi z kozieradki z zielem pokrzywy, która to z kolei ma właściwości neutralizujące zapach potu. Nasiona są twarde, można je mielić w młynku elektrycznym, albo zaopatrzyć się w sklepie w nasiona mielone.
alkoholomiód;
Zażywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.
Preparat jest naturalny i bezpieczny w stosowaniu.
Biografia:
Można ją łączyć z miodem i konfiturami. Świeże liście oraz kiełki z nasion (kiełki - uprawa w warunkach domowych) dodaję do sałatek. Nasiona kozieradki wykiełkowały po trzech dniach, czasem kiełkowanie trwa do dwóch tygodni, trzeba być cierpliwym. Do spożycia powinny być gotowe mniej więcej po 3 dniach, w zależności od warunków w jakich kiełkują. Można poczekać aż pokażą się zielone przylistki, ale wtedy kiełki robią się lekko gorzkawe. Lekko uprażone(tracą goryczkę).
Kozieradka jest rośliną jednoroczną. Dorasta do 60 cm, kwitnie od czerwca do lipca, żółte kwiaty wyrastają z kątów liści, owocem jest sierpowato wygięty strąk z dzióbkiem na końcu o długości 3 - 10 cm. W jednym strąku znajduje się 12 - 20 nasion. Dziko rośnie w Azji. W Polsce nasiona dojrzewają we wrześniu lub na początku października. Wymaga gleby żyznej, bogatej w wapń, stanowiska słonecznego, osłoniętego od wiatru. Siać należy pod koniec kwietnia, nasiona siejemy na głębokość 1,5 cm, w rozstawie 30 cm, nasiona kiełkują po dwóch tygodniach. Kozieradka odporna jest na choroby i szkodniki.Strąki zrywa się jak dojrzeje dwie trzecie strąków, nasiona dojrzewają po zbiorze. Wysuszone i pokruszone ziele kozieradki idealnie pasuje do pikantnych dań warzywnych.
Żeby zapewnić sobie wcześniejszy zbiór masy zielonej wysiałam nasiona kozieradki pod koniec stycznia. Zaczęłam od kiełkowania, żeby mieć pewność co do zdolności kiełkowania nasion, różnie z tym bywa. Tym razem wykiełkowało 100% nasion.
Wyrośnięte kiełki umieściłam w odkwaszonym torfie, torf nasypałam do połowy pojemnika, już po trzech dniach urosły ładne roślinki, teraz dosypałam brakującą część torfu.
Za kilka dni będą gotowe do pikowania, trzeba poczekać na pierwsze liście właściwe. Pikowane będą do małych pojemników w zasadowe podłoże. Wiosną na pewno będą przesadzane jeszcze przynajmniej raz. Właściwości lecznicze i odżywcze kozieradki znane i stosowane są od wieków w medycynie azjatyckiej. Do celów leczniczych i kulinarnych stosuje się nasiona.
Spektrum działania jest tak obszerne że wystarczy tu przytoczyć tylko niektóre z nich żeby wiedzieć że, jest to zioło którego nie powinno zabraknąć w naszej kuchni między innymi; przeciwzapalne, żółciopędne, rozkurczowe, poprawiające samopoczucie, żółciotwórcze, pobudzające wydzielanie soku trzustkowego, żołądkowego i jelitowego, wzmacniające, usprawniające wchłanianie pokarmów, regulujące wypróżnienia, pobudzające regenerację wszystkich tkanek, aktywujące hemopoezę (kozieradka to naturalny aktywator procesów wytwarzania krwinek), mlekopędne, moczopędne, przeciwalergiczne, anaboliczne, obniżające poziom glukozy we krwi. Powinna być stosowana przy chorobach, reumatycznych, osłabieniu psychicznym i fizycznym, chorobach zwyrodnieniowych stawów, przy stłuczeniach, chorobach jelit i żołądka.
Nasiona kozieradki zawierają śluzy, saponiny sterydowe, witaminy PP, H, F, B1, karoten, mikroelementy:żelazo, fosfor, potas, wapń, kumaryny, olejek eteryczny, lecytynę i inne fosfolipidy.
Z nasion można robić napary, wyciągi wodno - alkoholowe, alkoholomiody. Często spożywana kozieradka powoduje, że zmienia się zapach skóry i potu, żeby złagodzić mocny zapach dobrze jest łączyć napary i wyciągi z kozieradki z zielem pokrzywy, która to z kolei ma właściwości neutralizujące zapach potu. Nasiona są twarde, można je mielić w młynku elektrycznym, albo zaopatrzyć się w sklepie w nasiona mielone.
alkoholomiód;
- intrakt z kozieradki 100 ml,- pół szklanki mielonych nasion kozieradki zalać 250 ml gorącego alkoholu 40%, zamknąć w słoju i macerować 7 dni; przefiltrować. Intraktem można przemywać chorą skórę.
- nalewka lub sok z dziurawca - 30 ml,
- intrakt z miłorzębu - 30 ml, - świeże, rozdrobnione iście, zalane gorącym alkoholem 70% (1 część surowca na 5 części alkoholu)
- pyłek kwiatowy - 2 łyżki,
- miód spadziowy lub wielokwiatowy płynny - 100 ml,
Zażywać 2-3 razy dziennie po 1 łyżce.
Preparat jest naturalny i bezpieczny w stosowaniu.
Biografia:
- Kozieradka pospolita i kozieradka błękitna w fitoterapii człowieka i zwierząt.Dr Henryk Różański Ośrodek Badawczo-Rozwojowy LNB Poland
- KOZIERADKA - zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Właściwości kozieradki http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/kozieradka-zastosowanie-w-kuchni-i-kosmetyce-wlasciwosci-kozieradki_36422.html
- Barbara Król-Kogus, *Mirosława Krauze-Baranowsk Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum L.) – tradycja stosowania na tle wyników badań naukowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz