sobota, 14 marca 2015

Pokrzywa - wielorakie zastosowanie

Już od dziecka wiedziałam że pokrzywa to bardzo wartościowe zioło. Ciotki na wsi dodawały świeżą pokrzywę do paszy dla zwierząt,. Z młodych  listków gotowano zupę i dodawano je do sałatek. Szczególnie na przedwiośniu napar z pokrzywy był bardzo pożądany, jako środek wzmacniający, krwiotwórczy.  Z czasem zapomniałam o tym zielu, jednak z przyjściem na świat pierwszego dziecka, zaczęłam odświeżać swoją wiedzę z dziedziny ziół i pokrzywa zajęła w mojej kuchni czołowe miejsce. Pokrzywa można spotkać na skraju wilgotnego lasu, na żyznych łąkach. Na zimę pokrzywa zanika. Od połowy marca można spotkać na leśnych polanach pierwsze młode pędy. Większy zbiór zaczynamy do maja.

http://magia-ogrodu.blogspot.de/2015/03/pokrzywa-wielorakie-zastosowanie.html



W ogrodzie pokrzywa też znalazła zastosowanie. Od wiosny robię z pokrzywy gnojówkę do zasilania roślin. Gnojówkę stosuję do nawożenia większości warzyw, kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych (za wyjątkiem fasoli, czosnku, grochu i cebuli ).

Jak zrobić nawóz z pokrzywy?
Duży pojemnik, najlepiej plastikowy napełniamy pokrzywą bez nasion, (1 kg świeżej pokrzywy na 10l wody, albo 20 dkg suszonej na 10l wody ), zalewamy wodą, przykrywamy. Raz dziennie mieszamy. Mieszanie powoduje dotlenienie i prawidłową fermentację gnojówki. Nie mieszana gnojówka będzie gniła.Po ok 2 tygodniach pokrzywa jest sfermentowana, na powierzchni zanika piana, zapach jaki się wydziela, przypomina zapach nawozu bydlęcego.
Do podlewania gnojówkę  używam raz na 2- 3 tygodnie po rozcieńczeniu w stosunku 1:10, Gnojówka bogata jest w potas i azot.

Czasem na z rabaty trzeba usunąć, perz, podagrycznik, czasem mlecz. W zasadzie staram się wszystko wykorzystać w kuchni lub w domowej apteczce, ale nie wszystkie zielska nadają się do celów spożywczych, albo są podeptane, uszkodzone, więc dokładam je  do wiadra z nawozem.

Nawóz można stosować jako oprysk po rozcieńczeniu 1;20, jednak jest bardzo cuchnąca. Do zwalczania chorób grzybowych proponuję;
Mleczan wapnia - naturalne środki do zwalczania chorób grzybowych 
Octan wapnia - naturalne środki do zwalczania chorób grzybowych
Herbatka tymiankowa - ochrona środowiska i zdrowia 

Rozdrobnione łodygi pokrzyw (bez nasion) można z powodzeniem stosować do ściółkowania. Rozkładająca się materia organiczna dostarczy do gleby niezbędne składniki pokarmowe. Właściwości prozdrowotne zawarte są w liściach, korzeniach i nasionach pokrzywy: liście stanowią źródło witamin (C, K1, B2, kwasu pantotenowego), flawonoidów (m.in. rutyna i kwercetyna), kwasów organicznych, garbników, karotenoidów i chlorofilu, fitosteroli i związków aminowych (acetylocholina, histamina, serotonina) oraz mikroelementów, takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarka, potas, jod i krzem. Korzenie bogate są w kwasy organiczne, fitosterole, lecytynę, śluzy oraz sole mineralne. Korzenie wykopuje się wiosną lub jesienią, suszy w temperaturze 50 st. C.

Ziele pokrzywy  poprawia pracę przewodu pokarmowego, działa pozytywnie na pracę wątroby, trzustki i nerek, ułatwia perystaltykę jelit oczyszcza drogi moczowe oraz cały organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii, stosowane w anemii, zwiększa ilość czerwonych krwinek oraz zwiększa poziom hemoglobiny w osoczu.

Dzięki zawartości licznych witamin i substancji mineralnych, leczy awitaminozę, zwalcza różnego rodzaju infekcje, wzmacnia odporność i pomaga uporać się z przeziębieniem, ułatwia gojenie drobnych ran, zwęża naczynia krwionośne i hamuje krwawienie, dobrze działa na cerę i włosy, wspomaga leczenie trądziku i zmniejsza wypadanie włosów.

Maska na zniszczone włosy
Krem domowy z ziołami z dodatkiem naparu z pokrzywy, wetrzeć we włosy. Po 1/2 godziny włosy umyć szamponem. Włosy po takiej kuracji są lśniące, miękkie, odżywione.

Pokrzywa produkuje sporo nasion. Nasiona pokrzywy  zawierają tłusty olej bogaty w kwas linolowy , kwas linolenowy, tokoferol, polisacharydy, śluzy. Po wysuszeniu nasiona przechowuję w szczelnym słoiku. Rozdrabniam tuż przed użyciem, ponieważ oleje zawarte w nasionach dość szybko jełczeją. Nasiona są źródłem witaminy E, F, prowitaminy A.



Wyciągi (maceraty z owoców) i olej z nasion pokrzywy działają odżywczo i przeciwzapalnie na skórę, zwiększają wilgotność i elastyczność skóry, niewątpliwie sprzyjają regeneracji skóry i spowalniają procesy starzenia. Korzystnie działają przy trądziku różowatym i łuszczycy. Są doskonałym dodatkiem do kremów. Wyciągi z pokrzywy działają moczopędnie i zwiększają wydzielanie szkodliwych produktów przemiany materii, chlorków i mocznika, neutralizują zapach potu.

Jedząc ostre przyprawy np. Kozieradka warto popijać napar z pokrzywy, unikniemy wtedy przykrego zapachu skóry.

Liście można zbierać od maja do września. Można z nich robić sok, napary, wyciągi. Można je suszyć w zacienionym przewiewnym miejscu, jednak ja wolę suszyć w  piekarniku ok 40 st. C. Źle suszone liście szybko brunatnieją i tracą wiele na wartości.

Sok z młodych pędów pokrzywy stosowany jest przy osłabieniu, anemii i niewydolności serca. Młode pędy miksuję blenderem i wyciskam sok, dodaję troszkę miodu. Sok można przechowywać najwyżej 48 godzin. Ja nadmiar soku zlewam do małych słoiczków i pasteryzuję przez 10 minut.

Macerat: 2 łyżki rozdrobnionych owoców (świeżych lub suszonych) zwilżyć spirytusem i zalać 6 łyżkami oleju lnianego, pozostawić na 1 tydzień po czym przefiltrować. Macerat dodaję do kremów, czasem stosuję do smarowania i okładów na chore miejsca.

Wskazania do stosowania  pokrzywy;  przerost gruczołu krokowego, nadczynność tarczycy, brak owulacji, bladość skóry i wychudzenie spowodowane anoreksją i niedokrwistością, uprawianie sportów ekstremalnych, przewlekłe choroby skóry, otyłość, cukrzyca, skąpomocz, kamica moczowa, stan zapalny układu moczowego, choroby włosów i paznokci, obniżona odporność na infekcje, zatrucia, kuracje odtruwające i odmładzające (regenerujące), reumatyzm, artretyzm, nieżyt układu oddechowego, przeziębienie, skłonności do krwotoków.

Przeciwwskazania: choroba Cushinga, zespół policystycznych jajników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz