Zaczęła dojrzewać pigwa, będą soki, nalewki, dżemy, galaretki. Po zlaniu soku zostaje dużo owoców, które ja wykorzystuję jako dodatek do sernika...
Spód ciasta
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto wyjmuję z piekarnika jak lekko się zarumieni.
Masa serowa
Na podpieczony spód układam odsączone kawałki pigwy, jabłka albo pigwę i jabłka. Wszystko zależy od potrzeby chwili i fantazji. Na owoce wylewam masę serową. Wierzch posypuję ciastem które zostawiłam robiąc kruchy spód. Dłonią lekko przyciskam kruszonkę.
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch się ładnie zarumieni. Średnio czas pieczenia wynosi ok 1 godz.
Czasem oprócz pigwy dodaję jabłka pokrojone w kostkę, zazwyczaj szarą renetę albo antonówkę i
piekę w keksuwce.
- 1 margaryna
- 0,5 szklanki cukru
- 3 żółtka
- mąka z pełnego przemiału lub krupczatka
- cukier waniliowy
- 05 łyżeczki proszku do pieczenia
- 05 łyżeczki sody
- szczypta soli
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto wyjmuję z piekarnika jak lekko się zarumieni.
Masa serowa
- białka które zostały po wyrobieniu ciasta kruchego
- 8 jajek
- 0,5 szklanki cukru
- zapach waniliowy
- 1,20 kg sera białego, półtłustego (krajanki, na wagę)
- 0,5 kubeczka kaszy manny
- pigwa odsączona z soku
Na podpieczony spód układam odsączone kawałki pigwy, jabłka albo pigwę i jabłka. Wszystko zależy od potrzeby chwili i fantazji. Na owoce wylewam masę serową. Wierzch posypuję ciastem które zostawiłam robiąc kruchy spód. Dłonią lekko przyciskam kruszonkę.
Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch się ładnie zarumieni. Średnio czas pieczenia wynosi ok 1 godz.
Czasem oprócz pigwy dodaję jabłka pokrojone w kostkę, zazwyczaj szarą renetę albo antonówkę i
piekę w keksuwce.
Ślinka leci na widok takiego ciasta.
OdpowiedzUsuń