wtorek, 10 listopada 2015

Domowy sernik z pigwą

Zaczęła dojrzewać  pigwa, będą soki, nalewki, dżemy, galaretki. Po zlaniu soku zostaje dużo owoców, które ja wykorzystuję  jako dodatek do sernika...





Spód ciasta
  • 1 margaryna
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • mąka z pełnego przemiału lub krupczatka
  • cukier waniliowy
  • 05 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 05 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Do miski wkładam margarynę, cukier waniliowy, dodaję żółtka, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, szklankę mąki. Metalową, tępą łopatka siekam margarynę, jednocześnie mieszając składniki. Podsypuję po trochu mąki mieszając i rozcierając margarynę. Trwa to chwilę. Kiedy składniki w misce są wymieszane zakładam rękawiczki, dosypuję trochę mąki i w dłoniach rozcieram pozostałe grudki margaryny. Mąki podsypuję tyle żeby ciasto się nie lepiło.Powinno mieć taką konsystencję jak na kruszonkę.Wszystkie czynności wykonuję dość energicznie i w miarę krótko, żeby nie zagrzać mąki. Blachę smaruję olejem, posypuję mąką żytnią. Na blachę wysypuję ciasto - kruszonkę ( zostawiam dwie garście w misce) ciasto lekko przyciskam, wyrównując powierzchnię.

Blachę z ciastem wstawiam do  piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto wyjmuję z piekarnika jak lekko się zarumieni.



Masa serowa
  •  białka które zostały po wyrobieniu ciasta kruchego
  • 8 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • zapach waniliowy
  • 1,20 kg  sera białego, półtłustego (krajanki, na wagę)
  • 0,5 kubeczka kaszy manny
  • pigwa odsączona z soku
Wszystkie składniki ( oprócz pigwy) wkładam do miski, miksuję blenderem na gładką masę. Czas przygotowania wynosi dokładnie tyle ile piecze się kruchy spód.

Na podpieczony spód układam odsączone kawałki pigwy, jabłka albo pigwę i jabłka. Wszystko zależy od potrzeby chwili i fantazji. Na owoce wylewam masę serową. Wierzch posypuję ciastem które zostawiłam robiąc kruchy spód. Dłonią lekko przyciskam kruszonkę.

Blachę z ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Ciasto jest gotowe kiedy wierzch się ładnie zarumieni. Średnio czas pieczenia wynosi ok 1 godz.




Czasem oprócz pigwy dodaję jabłka pokrojone w kostkę, zazwyczaj szarą renetę albo antonówkę i
 piekę w keksuwce.


1 komentarz: