wtorek, 17 marca 2020

Masło klarowane - właściwości i przepis

Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza. Masło klarowane jest dobrze tolerowane przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Można  używać go, do smażenia mięsa, ryb, jaj, warzyw, naleśników, faworków, czy pączków. Do pieczenia ciast i do przyrządzania sosów.






Klarowane masło można podgrzewać do 235 °C. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw, oraz tworzy ładną glazurę na potrawach. Z powodu niskiej zawartości wody ma znacznie dłuższy okres trwałości niż masło. Okres przechowywania w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. 
Zamknięcie klarowanego masła w szcelnym pojemniku spowalnia proces utleniania.

W 100 gramach znajduje się ok. 99,5 g tłuszczu, w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29% i 4,6% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozostałe składniki to białko i cholesterol (po ok. 0,25 g) woda (0,2 g), oraz cały pakiet składników mineralnych i witaminy.

Podczas klarowania, usuwa się z masła białeko i nne substancje stałe, które ulegając koagulacji wytrącają się w podwyższonej temperaturze, w postaci białego osadu, pozostawiając sam tłuszcz.

Klarowanie

Z 400g masła można uzyskać 300g czystego tłuszczu. Niesolone, czyste masło o zawartości tłuszczu 82 % wolno rozpuszczam w garnku o grubym dnie. Doprowadzam masło do wrzenia, zmniejszam gaz do minimum i podgrzewam ok 40 min.



W trakcie podgrzewania. Na powierzchni tworzy się najpierw biała piana.


Co jakiś czas szpatułką zagarniam z dna garnka osad. Pilnuję żeby osad nie przywarł do dna.

 W miarę podgrzewania piana krystalizuje się.


 Stopniowo masło staje się przezroczyste i nabiera złotego koloru.


Teraz masło trzeba przecedzić. Na gęste sito kładę lnianą ściereczkę i pomału zlewam masło do maselniczki. Na ściereczce zostaje cały osad powstały w procesie klarowania. muszkatołowa).


Masło klarowane jest przeźroczyste i ma jasno żółty kolor. 



Tężeje w temperaturze pokojowej. W trakcie gotowania można doprawić masło różnymi przyprawami (czosnek, imbir, kminek, kolendra, kurkuma, kardamon). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz