W ubiegłych sezonach korzystaliśmy już z ekologicznych środków ochrony roślin. Sprawdziły się bez zarzutu: mleczan wapnia , octan wapnia oraz
herbatka tymiankowa.
Przedstawiam dziś jeszcze jeden środek do zwalczania chorób grzybowych występujących na roślinach warzywniczych i ozdobnych, krzewów i drzew owocowych. Tym razem jest to mieszanina kwasu sorbowego z kwasem mlekowym. Będę używała skrótu KSM
Jak robimy KSM:
bierzemy 160 ml wody demineralizowanej, lub deszczówki.
wlewamy do tego 50 g kwasu mlekowego 80 %
wsypujemy 50 g kwasu sorbowego.
Otrzymujemy ok 240 ml koncentratu KSM w formie zawiesiny, którą należy dokładnie wstrząsnąć przy każdorazowym użyciu.
Kwas sorbowy powszechnie stosowany jest do konserwacji produktów spożywczych, w farmacji jako płyny do przechowywania soczewek kontaktowych, substancja konserwująca w preparatach leczniczych.
Kwas mlekowy to naturalny antybiotyk + środek grzybobójczy.
Do oprysków musi być stosowana woda o odczynie obojętnym / pH 7/. Deszczówka bądź woda demineralizowana ( można kupić na CPN). Do oprysków stosujemy 2 ml zawiesiny na każdy litr wody oraz dodatek 50 cm3 krochmalu.
Krochmal stosujemy zawsze świeżo zagotowany. Krochmal dodajemy do preparatów sporządzonych do oprysku w gruncie i w tunelu.
Przepis na krochmal
Informacja dla tych czytelników którzy wcześniej zaglądali do tego posta. Ponieważ łyżeczka nie jest objętościowo równa łyżeczce, krochmal mógł wychodzić trochę za gęsty, zmieniłam troszkę proporcje.
Odmierzamy pół litra zimnej wody przegotowanej. Odlewamy z tego pół szklanki i wsypujemy 1 pełną łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Resztę wody zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy na gotującą wodę dobrze rozmieszaną zawartość szklanki . Krochmal cały czas mieszamy aż do zgęstnienia. Po ugotowaniu schładzamy.
Do oprysków stosujemy 100 cm3 krochmalu na każdy litr wody.
Główna rola krochmalu, to utrudnienie zmywania . Ale nie tylko. Jest rzeczą oczywistą, że po odparowaniu wody na liściach pozostaną minikryształy kwasu sorbowego. Związek ten ma strukturę krystaliczną.
Kwas sorbowy ulega fotodegradacji, czyli rozkłada się pod wpływem światła. Krochmal więc ma za zadanie oprócz utrudnienia zmywania uwięzienie kryształów kwasu sorbowego na powierzchni liści a co za tym idzie, odcięcie ich od tlenu i wilgoci. Jednocześnie dla kwasu sorbowego stanowi filtr UV, jak szyba w oknie. W związku z powyższym należy użyć jako komponentu obu preparatów właśnie krochmalu.
Przed dodaniem zawiesiny koncentratu trzeba rozpuścić 1 tabletkę 300-500 mg Aspiryny/ Polopiryny/ na 3 litry wody.
Koncentrat należy przechowywać opisany, z dala od dzieci i osób nietrzeźwych i bez dostępu światła.
KSM używamy naprzemiennie z OW, MW i HT w odstępie 7 - 10 dni. przy czym OW możemy łączyć w jeden oprysk z MW.
HT nie łączymy z innymi środkami.
Moje nowe obserwacje.
Wczoraj wieczorem opryskując róże KSM, znalazłam spore skupiska mszycy zielonej i kilka gąsienic.Dziś rano mszyce nadal są na krzakach, ale przy potrząsaniu krzakiem spadają z łodyżek. Gąsienice zostały dwie i wyglądają jak nakrochmalone mumie.
Przedstawiam dziś jeszcze jeden środek do zwalczania chorób grzybowych występujących na roślinach warzywniczych i ozdobnych, krzewów i drzew owocowych. Tym razem jest to mieszanina kwasu sorbowego z kwasem mlekowym. Będę używała skrótu KSM
Jak robimy KSM:
bierzemy 160 ml wody demineralizowanej, lub deszczówki.
wlewamy do tego 50 g kwasu mlekowego 80 %
wsypujemy 50 g kwasu sorbowego.
Otrzymujemy ok 240 ml koncentratu KSM w formie zawiesiny, którą należy dokładnie wstrząsnąć przy każdorazowym użyciu.
Kwas sorbowy powszechnie stosowany jest do konserwacji produktów spożywczych, w farmacji jako płyny do przechowywania soczewek kontaktowych, substancja konserwująca w preparatach leczniczych.
Kwas mlekowy to naturalny antybiotyk + środek grzybobójczy.
Do oprysków musi być stosowana woda o odczynie obojętnym / pH 7/. Deszczówka bądź woda demineralizowana ( można kupić na CPN). Do oprysków stosujemy 2 ml zawiesiny na każdy litr wody oraz dodatek 50 cm3 krochmalu.
Krochmal stosujemy zawsze świeżo zagotowany. Krochmal dodajemy do preparatów sporządzonych do oprysku w gruncie i w tunelu.
Przepis na krochmal
Informacja dla tych czytelników którzy wcześniej zaglądali do tego posta. Ponieważ łyżeczka nie jest objętościowo równa łyżeczce, krochmal mógł wychodzić trochę za gęsty, zmieniłam troszkę proporcje.
Odmierzamy pół litra zimnej wody przegotowanej. Odlewamy z tego pół szklanki i wsypujemy 1 pełną łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Resztę wody zagotowujemy. Kiedy zacznie wrzeć wlewamy na gotującą wodę dobrze rozmieszaną zawartość szklanki . Krochmal cały czas mieszamy aż do zgęstnienia. Po ugotowaniu schładzamy.
Do oprysków stosujemy 100 cm3 krochmalu na każdy litr wody.
Główna rola krochmalu, to utrudnienie zmywania . Ale nie tylko. Jest rzeczą oczywistą, że po odparowaniu wody na liściach pozostaną minikryształy kwasu sorbowego. Związek ten ma strukturę krystaliczną.
Kwas sorbowy ulega fotodegradacji, czyli rozkłada się pod wpływem światła. Krochmal więc ma za zadanie oprócz utrudnienia zmywania uwięzienie kryształów kwasu sorbowego na powierzchni liści a co za tym idzie, odcięcie ich od tlenu i wilgoci. Jednocześnie dla kwasu sorbowego stanowi filtr UV, jak szyba w oknie. W związku z powyższym należy użyć jako komponentu obu preparatów właśnie krochmalu.
Przed dodaniem zawiesiny koncentratu trzeba rozpuścić 1 tabletkę 300-500 mg Aspiryny/ Polopiryny/ na 3 litry wody.
Koncentrat należy przechowywać opisany, z dala od dzieci i osób nietrzeźwych i bez dostępu światła.
KSM używamy naprzemiennie z OW, MW i HT w odstępie 7 - 10 dni. przy czym OW możemy łączyć w jeden oprysk z MW.
HT nie łączymy z innymi środkami.
Moje nowe obserwacje.
Wczoraj wieczorem opryskując róże KSM, znalazłam spore skupiska mszycy zielonej i kilka gąsienic.Dziś rano mszyce nadal są na krzakach, ale przy potrząsaniu krzakiem spadają z łodyżek. Gąsienice zostały dwie i wyglądają jak nakrochmalone mumie.
Dziękuję!!!!!!!!!!!!!! za to, że twórca tych super przepisów podzielił się swoją wiedzą z nami. Życzę dużo zdrowia i opieki niebios.Barbara
OdpowiedzUsuńPomodoro, wielkie dzięki za podzielenie się swoją wiedzą. Niejednemu pomidorowi wydłużyłeś życie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńswietysaint
Witam serdecznie, mam pytanko. Który z ekologicznych środków ochrony można zastosować na choroby rododendronów?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Jadwiga.
Witam,ja na jednego,rododendrona, który od ubiegłego roku niedomagał zastosowałam jeden raz HT i po 7 dniach KSM. Chore liście usunęła. Minął miesiąc i krzew jest w bardzo dobrej kondycji.
UsuńPozdrawiam
Skoncentrowany wyciąg z kompostu znany w Europie pod nazwą ,,Compost tea".
UsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWłaśnie przygotowuję się do ekologicznej uprawy pomidorków. Serdecznie dziękuję za dzielenie się wiedzą i możliwość korzystania z przepisów.
Troszeczkę się pogubiłam z ilością krochmalu na 1 litr, cyt." ..Do oprysków stosujemy 2 ml zawiesiny na każdy litr wody oraz dodatek 50 cm3 krochmalu." gdzie niżej podane jest "...Do oprysków stosujemy 100 cm3 krochmalu na każdy litr wody."
Pozdrawiam Aneta
Jest tam też taka informacja.
Usuń" Informacja dla tych czytelników którzy wcześniej zaglądali do tego posta. Ponieważ łyżeczka nie jest objętościowo równa łyżeczce, krochmal mógł wychodzić trochę za gęsty, zmieniłam troszkę proporcje. "
Stosujemy 100cm3 na1L
UsuńCzy koniecznie musi być woda destylowana? Co się stanie jeśli do oprysku użyję wody z kranu (koncentrat na destylowanej)
OdpowiedzUsuńPo to jest przepis żeby robić wg niego. Wszelkie zmiany robimy na własną odpowiedzialność. Jeżeli w przepisie jst adnotacja że bezwzględnie musi być woda demineralizowana albo deszczówka to nie radzę kombinować.
UsuńA ja mam pytanie odnośnie tej łyżeczki ;)
OdpowiedzUsuńCzy pełna łyżeczka to taka "z górką" czy płaska (równe 5 ml pojemności)?
Skrobi nie odmierzam z aptekarską dokładnością, łyżeczka z lekką górką.
UsuńPytanie z gatunku "głupich", ale naprawdę nie wiem. Czy skrobia ziemniaczana to to samo, co mąka ziemniaczana?
OdpowiedzUsuńChociaż często używa się nazwy potocznej, mąka ziemniaczana w odniesieniu do skrobi ziemniaczanej to jednak skrobia i mąka nie jest to samo. Mąka ziemniaczana jest wytwarzana z gotowanych ziemniaków. W naszym kraju jest to produkt trudno dostępny.
UsuńSkrobię ziemniaczaną otrzymuje się z surowych ziemniaków. Mąka ziemniaczana w dotyku przypomina mąkę pszenną, skrobia natomiast jest śnieżnobiała i po ściśnięciu w dłoni szeleści.
Dziękuję. To znaczy, że coś, z czego zawsze robiłam krochmal i kisiel jest skrobią, a nie mąką...
OdpowiedzUsuńTak właśnie jest.
UsuńWitam!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam oprysk według przepisu na KSM, ale machnęłam się i zamiast 20ml na 10 l dałam 10ml, dopiero teraz to sobie uświadomiłam :( Moje pytanie : Czy mogę dziś zrobić powtórny oprysk? Czy muszę też dawać krochmal czy wystarczy np sam kwas sorbowy?
Pozdrawiam!
Mela
Witam.
UsuńJeżeli nie ma potrzeby natychmiastowej interwencji, odczekała bym kilka dni. Krochmal nie jest obowiązkowy, ale bardzo wskazany.
Pozdrawiam
Dodatek krochmalu ma istotne znaczenie w obu preparatach tj HT i KSM. Jego funkcja jest wieloraka. Utrudnia zmywanie preparatów a minikryształy kwasu sorbowego i tymolu, uwięzione w wysuszonym krochmalu chronione są przed tlenem z powietrza i promieniami UV. Podnosi to zdecydowanie skuteczność oprysków.
UsuńPani Danuto, a co polecałaby Pani do odkażania nasion przed wysiewem.
OdpowiedzUsuńDo dezynfekcji nasion dobry jest nadmanganian potasu. 2 tabletki na szklankę wody- rozpuścić, moczyć nasiona ok 15 min. Po namoczeniu przepłukać nasiona bieżącą wodą, posiać.
Usuń100cm3 krochmalu = 100 ml krochmalu ? Może głupie pytanie ale wolę mieć pewność :)
OdpowiedzUsuńPani danuto gdzie kupuje pani kwas sorbowy i mlekowy?
OdpowiedzUsuńw sklepie magicznyogód.pl mają kwas mlekowy ale w butelkach po 50 ml czy taki nada sie do oprysku?
OdpowiedzUsuńMoże być.
UsuńPani Danuto, w przepisie jest kwas mlekowy 80%. W sklepie niestety jest tylko 50%. Czy można zastosować ten słabszy, a jeśli tak, to jak zmienić proporcje?
OdpowiedzUsuńTak dokładnie mają w buteleczkach po 100 gram 50%
OdpowiedzUsuńCzy KSM który stał przez zimę w altanie a było któregoś dnia -12 st.C nadaje się do uzytku w tym roku?
OdpowiedzUsuńMam podobne pytanie do tego powyżej - czy można w tym roku zużyć koncentrat KSM zrobiony w sierpniu 2015? Przechowywany w temp. pokojowej w ciemnej szafce...
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić kwas mlekowy i tymol ?
OdpowiedzUsuńWitam mam takie pytanie a co z gleba w tamtym roku była na pomidorach zaraza ziemniaczana uprawiam pomidorki w szklarence proszę o pomoc bo maj zbliża się coraz bardziej
OdpowiedzUsuńNajlepiej wymienić ziemię.
Usuń